Давні традиції оживають у історичному містечку: у Старокостянтинові відгуляли «Болохівські гостини»
13/07/2018

Об’єднати людей, нагадавши про минуле. Уже вшосте у Старокостянтинові прогримів всеукраїнський етнофестиваль «Болохівські гостини». Таку назву носить саме завдяки багаті історії місцевості, адже колись ця земля іменувалась Болохівщиною й межувала із трьома князівствами: Галицьким, Волинським та Київським. А у центрі знаходився сам Старокостянтинів та славнозвісний замок князів Острозьких. Перша історична згадка про це датується ще 1150 роком. Та час йде, все змінюється й забувається. У 21 столітті на Хмельниччині мало хто про відає про направду багате минуле малої батьківщини, тому організатори фестивалю поставили за мету щорічно нагадувати гостям, якою цікавою та насиченою є історія рідного краю.

Давні традиції оживають у історичному містечку. Для гостей підготували чимало сюрпризів: відкривали фестиваль урочистою ходою, а співочі колективи розважали гостей народними піснями. До речі, їх тут було вдосталь: 32 ансамблі, з яких 7 – приїхали з інших областей. Це і Львівщина, і Миколаївщина, і Рівненщина, і Київщина. Для більшості з них – це перший візит до Старокостянтинова. До прикладу, ансамбль народної пісні «Криниченька» – із міста Броди Львівської області. Музиканти гастролюють не лише Україною, а й за кордоном. Однак, приїхавши в гості до нас, діляться: Хмельниччина і справді дуже гарний та історичний край, тут є на що поглянути.

А ще завітав на свято і жіночий вокальний колектив із селища Оржів, Рівненської області. Вони також вперше на Хмельниччині, проте поїздкою – дуже задоволені.

Мають чим похизуватися і свої, місцеві, таланти. Ось «Барвінець» – молоді дівчатка та хлопці виконують українські народні пісні. І на «Болохівських готинах» виступають уже не вперше, а своїм співом підкорюють серця сотень  глядачів.

Гостей було декілька сотень, й чим ближче до вечора – тим їх ставало дедалі більше. Тут і особлива гостя – Оксана Радушинська. Жінка не перший рік разом із волонтерським колективом «Рух до перемоги»  їздить у зону АТО, й народними піснями підіймає бойовий дух наших захисників.

Організація заходу такого масштабу – доволі клопітка, складна і затратна справа. Проте, коли на допомогу приходять небайдужі – усе до снаги. Відтак, долучився і благодійний фонд родини Кольгофер, адже розуміють всю цінність культури рідного краю й всіляко підтримують українські традиції.

Для гостей розгорнули безліч фуд-кордів, де можна було посмакувати і солоденькими ласощами, і запашним шашликом. Для дітей – улюблені солодка вата, поп-корн. А як розваги – батути, різноманітні майстер-класи та навіть змога осідлати коней. Тож емоцій не стримують.

Окрім того, колективи отримували і подарунки. Благодійники подякували їм за приїзд та творчість, яка переконує кожного у красі української народної пісні.

Від заходу до сходу, від півночі до півдня – всеукраїнський етнофестиваль «Болохівські гостини» об’єднує людей зі всієї України й дає змогу зануритися в культуру свого народу, а разом з тим – і гарно та весело провести  час.

Розкажи про цей запис друзям у соцмережі

Leave a Reply

Будьте першим коментатором!

Notify of
avatar
wpDiscuz