Ancient history of Starokonstantinov town – “Bolohiv hosts 2016”
12/07/2016

Ancient history of Starokonstantinov town – “Bolohiv hosts 2016”


Відродження прадавніх цінностей. Цими вихідними уже вчетверте Старокостянтинів запросив містян на унікальний Всеукраїнський етнофестиваль. «Бoлохівські гостини 2016» — це відтворення давніх українських традицій часів Київської Русі. Хорове та естрадне мистецтво, дух старовини у замку братів Острозьких та молодіжні літні гуляння. Усе це – далі очима наших журналістів.

Із 12 століття у 21-е. 4 рік поспіль народні колективи з усієї України з’їжджаються до Старостянтинова, аби пригадати давню історію та відтворити традиції пращурів на фестивалі «Болохівські гостини». Етнічне дійство збирає містян та гостей краю у стінах замку братів Острозьких, усі зодягаються у національне вбрання та вносять у буденність дух сивої давнини.

Загалом, «Болохівські гостини» покликані показати та пригадати що ж за така земля, Болохівшина, колись процвітала на теренах нашої області.

Болохівщина межувала з Галицьким, Волинським і Київським князівствами. Перша історична згадка датується 1150 роком, коли Владимирко, князь Галицький йшов, з Галича до Києва. Тоді це було велике утворення зі своїми законами та територіальним устроєм. І саме центром цієї величної землі став сучасний Старокостянтинів.

Проте, роки йшли, вода текла, і згадка про давню землю була забута. Так, більшість жителів Старокостянтинова, а хмельничани й поготів, не чули про таке своє коріння. Тому, організатори й вирішили зібрати людей на відповідному святкуванні, аби крізь призму творчості й українського мистецтва нагадати забуту, проте легендарну історію Болохівської землі.

Окрім того, до організації свята долучилася і Благодійна організація «Фонд родини Кольгофер». Як зазначили благодійники, ті, хто пам’ятають свою величну історію, мають право й на таке ж величне майбуття. Тому, підтримка таких заходів для них – справжня честь.

Програма заходу була більш ніж різноманітна. Гуляння почалися з 10 ранку і завершились близько до півночі. Екскурсії містом та замком Острозьких, майстер-класи з плетіння віночків та старовинних українських іграшок, різнобарвний ярмарок та приємні подарунки від благодійників. Здивувало публіку і театральне відродження історії Болохівської землі в пролозі. Окрім того, розважали співами і танцями колективи із 6 областей України.

Аби долучити молодь, хоровим народним співом не обмежились. Від етнічного фольклору перейшли до авангардної рок музики із вкоріненими українськими мотивами. Так, участь у святі взяв і Микола Свидюк, народний артист України.

Кожен регіон повинен мати свій етнічний, культурно-мистецький символ. І Старокостянтинів відроджує саме ту давню історію – Болохівську культуру та Болохівські традиції. Пишатися та пам’яти власне коріння – обов’язок кожного українця і подібні свята ще раз допомагають нам бути ближчими до наших предків.
Tell your friends about this entry in social networks

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz